Mit is jelent a cégutódlás?

A vásárlók céljától függően alapvetően három típusú vevő létezik. Az egyik esetben az érdeklődőnek semmi korábbi kapcsolata nincs a céggel, a másikban a cégmenedzsment tagja kívánja megvásárolni a céget, míg a harmadikban egy rokon szeretne tulajdonossá válni.

Ha a tulajdonos szeretné átadni a céget, annak tulajdonjogát és az utód egy rokon, az a cégutódlás, illetve cégátadás egy fajtája. Amennyiben a családi vállalkozás ügyvezető igazgatója adja át a vállalkozás vezetését, egyben a tulajdonjogot is átruházza, az cégutódlás. Amennyiben nem családi vállalkozásról van szó, azt már nem tartozik a cégutódláskörébe, az cégvásárlás.

Az adequit.com portál nagyon jól leírja és szemlélteti a cégutódlás folyamatát, illetve azt, hogy mi tartozik a cégutódlás körébe. Ez a portál egyébként cégértékesítéssel, eladó cégek hirdetésével és tőkebevonással foglalkozik, de ezen felül számos gyakorlatban jól használható és érdekes információt oszt meg azokkal, akik valamilyen formában érintettek a cégeladásban vagy cégértékesítésben, vagy érdeklődnek a cégadásvétel témája iránt.

A cégutódlás megtörténhet családon belül is, amikor egy közvetlen leszármazott vagy éppen egy rokon veszi át az irányítást és a tulajdonjogot. Az adequit.com weboldalon található információk segítségével választ kaphat arra is, hogy miért jó, ha cégutódlással változik a tulajdonos, és mikor lehet cégutódlásról beszélni.